sreda, 19. marec 2008

Sporočilo za javnost

Izjava

Njegovega Visočanstva, dediča Aloisa von Liechtensteina, ob novinarski konferenci 19. februarja 2008

Liechtenstein zahteva spoštovanje suverenosti

V povezavi s preiskavo nemških davčnih uradov so bila objavljena nekatera nevarna sporočila, ki zadevajo kneževino Liechtenstein in LGT Bank. Na temelju ocene te informacije iz Nemčije kot tudi glede na naše lastne raziskave, bi rad podal naslednjo izjavo:

Odločno zavračamo metode, ki jih je uporabila nemška vlada in njeni organi. Če so medijska poročila točna, potem so nemški minister za finance in ostali javni uradniki obsojenemu kriminalcu plačali nekaj milijonov evrov v zameno za ukradene podatke. V Liechtensteinu je uporaba tovrstnih metod nezaslišana, kot vam bo iz svoje funkcije ministra za pravosodje obrazložil namestnik predsednika vlade, dr. Klaus Tschütscher. V Liechtensteinu fiskalni interesi ne uničujejo pravne države.

Liechtenstein gradi svojo filozofijo države na gojenju zaupanja do svojih državljanov. Ustava Liechtensteina postavlja veliko pomembnost varovanju zasebnosti. Eden teh aspektov je tudi bančna tajnost. V osnovi izhajamo iz tega, da naši državljani spoštujejo veljavno zakonodajo. In do sedaj se naše zaupanje v državljane ni izkazalo za napačno. To isto zaupanje pripisujemo tudi našim klientom, ki prihajajo izven Liechtensteina. Hkrati s tem smo v preteklih letih v Liechtensteinu sprejeli številne ukrepe, s katerimi smo Liechtenstein obdržali kot čist finančni center, in zagotovili ustrezne mednarodne standarde:

- z imenovanjem mednarodno priznanih strokovnjakov smo okrepili policijo, pisarno državnega tožilca in sodišča;
- ustanovili smo integriran urad za finančne trge;
- pred Nemčijo smo oblikovali finančno obveščevalno službo, ki je do njene uveljavitve celo služila kot patron nemške finančne obveščevalne službe;
- kot člani Evropskega gospodarskega prostora [EEA, op. p.] smo uvedli evropske nadzorne standarde;
- od leta 2007 nudimo vzajemno pravno asistenco v zvezi s prevarami glede davka na dodano vrednost;
- naš prispevek k pogajanjem glede podpisa evropskega dogovora proti prevaram [Anti-Fraud Agreement, op. p] je do sedaj bil zelo konstruktiven.

Toda mi ne želimo in ne bomo zgradili sistema prekomernega nadzora.

Vohunjenje za državljani je v Liechtensteinu nezaslišano in še posebej ne preko nacionalnih meja. Dovolite mi, da citiram tiskovnega predstavnika nemškega ministrstva za finance: »Primarna težava niso možnosti, ki jih ponuja Liechtenstein, težava je kriminalna energija nemških davčnih utajevalcev.« Strinjamo se s takšno razlago. Tudi mi smo razočarani nad očitno in močno medijsko kampanjo proti Liechtensteinu, ki jo ravno v času, ko smo v zadnji fazi pogajanj o dogovoru proti prevaram, izvaja nemška vlada. Očitno nemška vlada še ne razume, kako ravnati z državami, ki imajo neposredno demokracijo. Sedaj bo mnogo težje doseči ugoden izid v liechtensteinskih pogajanjih. V zvezi s tem, kaj se pojavlja v medijih, se sprašujemo sledeče:

- Ali sme prijateljska država kršiti zakone druge prijateljske države in verjetno celo svoje lastne zakone za to, da bi si pridobila neke podatke?
- Ali sme država javno obdolžiti državljane in uničiti njihov ugled, preden so bile domneve dokazane pred sodiščem?
- Od kdaj je nemškim državljanom prepovedano vlagati svoja imetja v fundacije? V nemški zakonodaji ne obstaja noben tak predpis.
- Smo majhna država, ki je odvisna od prijateljskih odnosov s sosedi. Vendar smo tudi suverena država in, upam, ne živimo v času, kjer bi o resnici namesto mednarodnih dogovorov odločalo nasilje. Nemčija bi v Evropi, ki je zgrajena na osnovnih principih demokratične vladavine prava, ponovno rada igrala vodilno vlogo. Ali so metode, ki jih uporablja proti eni najmanjših evropskih držav resnično kompatibilne s temeljnimi načeli demokratične vladavine prava?

Kljub oziroma morda ravno zaradi vprašljivih metod, ki jih uporablja Nemčija, bosta Liechtenstein in LGT Bank zelo verjetno doživela val solidarnosti.

Na koncu bi rad pripomnil, da Nemčiji z napadom na Liechtenstein ne bo uspelo rešiti problema, ki ga ima s svojimi davkoplačevalci. Kot so včeraj poročali nemški mediji, je mednarodna analiza nemški davčni sistem označila za najslabšega na svetu, celo za Haitijem. Nemčija bi naredila več, če bi svoje davčne prihodke, raje kot za kupovanje ukradenih podatkov, uporabila za izboljšanje lastnega davčnega sistema z vprašljivo pravno uporabo. Neka druga raziskava pa je pokazala, da bolj kot je država prijazna do svojih državljanov in demokratična, manjše probleme ima s svojimi davkoplačevalci.

Kot državni poglavar kneževine Liechtenstein sem globoko zaskrbljen nad zadnjimi dogodki. Razmislili bomo o dodatnih pravnih korakih za zaščito naših državljanov in investitorjev, ki nam zaupajo, pred protizakonitimi preiskovalnimi metodami. O nadaljnjih korakih vas bomo obvestili v prihajajočih dneh.

izjava za javnost princa Aloisa von Liechtensteina

objavljeno v Tribunalu, 20. marca 2008

Št. komentarjev: 0:

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov