sreda, 7. november 2007

Zakaj izbira v šolstvu v Utahu straši največji sindikat učiteljev?

Naslednji mesec [november 2007, op. p.] bodo volivci v Utahu odšli na referendum, kjer bodo odločali, ali staršem podeliti možnost, da svojim otrokom izberejo najboljšo šolo. National Education Association [sindikat učiteljev, op. p.] zapravlja velika sredstva, da bi premagali iniciativo.

Zakon o starševski izbiri glede izobrazbe, ki ga je februarja podpisal Guverner Jon Huntsman, ml., bi vsem 500.000 učencem, ki obiskujejo javne šole v Utahu in vsem otrokom iz nižje dohodkovnih skupin, ki trenutno obiskujejo zasebne šole, ponudil štipendijo za šolnino. Štipendije bi znašale med 500 dolarji in 3.000 dolarji, pri čemer bi otroci iz nižje dohodkovnih družin dobili večjo podporo. Do leta 2020 bi postal vsak otrok v državi upravičen do štipendije, da obiskuje šolo po svoji izbiri.

Toda posebne interesne skupine, ki jim trenutno stanje v sistemu javnega šolstva koristi, se bojijo možnosti, ki jih staršem prinaša možnost izbire, ki presega tradicionalno javno šolo. Utahans for Public Schools, koalicijska skupina, ki jo podpira državni sindikat učiteljev in združenje šolskih uprav, NAACP in ACLU, je sprožila peticijo, ki je pripeljala do referenduma o novi zakonodaji. Nedavno je National Educational Association, največji sindikat učiteljev v ZDA, namenil 1.5 milijona dolarjev za kampanjo proti možnosti izbire v šolstvu.

V tednih, ki sledijo, se bodo volivci v Utahu soočili s kopico promocijskih oglasov, ki bodo trdili, da bo novi program šolskih vavčerjev oplenil javno šolo v državi. Toda dokazi drugih zveznih držav, ki so uzakonile izbiro v šolstvu, napeljujejo na to, da je to le podpihovanje strahu.

Glede na te dokaze lahko prebivalci Utaha od uvedbe izbire v šolstvu pričakujejo sledeče. Prvič, družine, ki bodo izkoristile to možnost izbire, bodo bolj zadovoljne. Raziskave in družine, ki so sodelovale v štipendijskih programih, ugotavljajo, da so starši bolj zadovoljni s šolo svojih otrok, če imajo izbiro. Starši poudarjajo, da so bolj zadovoljni z učitelji, šolskim okoljem in vrednotami.

Drugič, učenci, ki pridobljeno štipendijo uporabijo za zasebno šolo, bodo zelo verjetno napredovali pri znanju. Raziskovalci so primerjali rezultate učencev, ki so svoj vavčer vložili v zasebno šolo z njihovimi vrstniki, ki so ostali v javnih šolah, in tako ovrednotili učinek, ki ga ima izbira šole na šolski uspeh. Dokazi kažejo, da učenci, ki so uporabili štipendijo za zasebno šolo, praviloma izkazujejo bistveno izboljšanje svojega znanja.

Tretjič, tudi šole se bodo pozitivno odzvale na večjo možnost starševske izbire in bodo začele delati korake k obravnavanju staršev in učencev kot cenjenih strank. Ekonomistka z univerze Harvard, Caroline Hoxby, je proučevala učinke starševske izbire v Arizoni, Michiganu in Milwaukeeju in ugotovila, da delujejo javne šole bolje, če imajo družine možnost, da zamenjajo šolo. V skupnostih, ki imajo splošno možnost izbire šole, šole redno oglašujejo v časopisih, učitelji pa med poletjem hodijo od vrat do vrat in razlagajo staršem o koristih, ki jih ponujajo njihove šole.

Toda očitno nobeden izmed teh dokazov ne vpliva na National Education Association in ostale interesne skupine v šolstvu. Vse, za kar se te interesne skupine pri referendumu in celotnem vprašanju o možnosti izbire v šolstvu zavzemajo, je ohranjanje vpliva nad denarjem. Kdo bo nadzoroval 500 milijard dolarjev, ki se vsako leto potrošijo za izobraževanje v javnih šolah. Ali bodo to starši ali izobraževalne ustanove.

Če se bo utaški program premaknil naprej, utegnejo tudi starši v ostalih skupnostih zahtevati podobno možnost do izbire šole za svoje otroke. Utahu bi tako lahko sledilo še več držav, ki bi ponujale splošno možnost starševske izbire v šolstvu. To pa je tisto, česar se boji National Education Association.
NEA je kampanji proti uvedbi izbire v šolstvu v Utahu že namenil 1.5 milijona dolarjev, po nekaterih poročilih pa je sindikat pripravljen potrošiti kar 3 milijone dolarjev. To nemara zveni veliko, toda to je le majhna investicija za mogočno interesno skupino, ki si želi zagotoviti nadzor nad 500 milijard dolarjev vrednim trgom letno. Povedano z drugimi besedami, pričakujte mnogo nasilnih oglasov proti uvedbi izbire v šolstvu.

Dan Lips

z dovoljenjem Heritage objavljeno v Tribunalu, 8.11.2007

Št. komentarjev: 0:

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov